Katthemmet Kompis

Skapad: 2019-01-28

Om Katthemmet Kompis

Katthemmet Kompis drivs som en ideell förening av paret Maritha och Sonny Fernström i N. Svalehult någon mil utanför Nybro i Småland.

Hur Katthemmet Kompis startades

Katthemmet Kompis öppnades på grund av att det finns så många hemlösa, övergivna och misskötta katter som är i desperat behov av hjälp med att få ett nytt riktigt hem där de blir väl omhändertagna. Tyvärr har katten fortfarande alltför låg status i samhället och kan vi hjälpa några katter är det värt mycket.

Maritha och Sonny
Maritha och Sonny som startade Katthemmet Kompis
(Maritha gick bort i cancer 2019-01-24.
Katthemmet drivs dock vidare i passiv form
av Sonny, dvs. inga nya katter tas längre in)

Allt började med att en tjej kom till oss med fyra kattungar, bara fem veckor gamla. Deras mamma hade försvunnit och dessförinnan hade kattungarna bott hos två äldre bröder på landet. Vi tog själva hand om två av ungarna och namnen blev "Vera" och "Valdemar". De andra båda kattungarna hittade vi ett gemensamt hem till och detta var alltså sommaren 2003 då vi samarbetade med Kattkommando Syd.

Hur katthemmet fick sitt namn

Kompis var en hemlös katt som vi tog hand om i juli 1997 när vi bodde i Nybro.

Katten Kompis Han fick sitt namn av att han kelade med alla ben, alla hörn, ja allt kelade han med. Kompis bråkade aldrig någonsin med någon annan katt eller människa och han sov gärna i Marithas armhåla varje natt.

Han var helt enkelt en riktig Kompis...snäll, go, buffig och kelig. Att döpa katthemmet till "Katthemmet Kompis" blev av den anledningen naturligt för oss.

Idag är Kompis en änglakatt efter att han gick bort för några år sedan men han lever för alltid kvar i våra minnen.

Det är också Kompis som är katten i vår logotype på vår hemsida.

I egen regi sedan 2006

Sedan sommaren 2006 arbetar Katthemmet Kompis i egen regi. Vi startade vår egen hemsida där vi bl a presenterar vår verksamhet med alla katter som söker nya kärleksfulla hem. Samma höst blev vi en ideell förening vilket innebär att allt jobb som utförs sker utan någon lön eller ersättning av kattintresserade eldsjälar. För att ni ska kunna lita på att era gåvor verkligen kommer katterna tillgodo görs löpande bokföring och vår revisor tar hand om slutrevisionen vilket är lag när man är en organiserad förening.

Eftersom vi är ett privatägt katthem har vi inget ekonomiskt stöd från kommunen eller staten. Katthemmet Kompis har möjlighet att kunna drivas tack vare givmilda människors gåvor och sponsring från företag/privatpersoner. Katterna har ett eget plusgirokonto där alla gåvor sätts in för deras räkning och räcker inte pengarna till bidrar Maritha och Sonny från sin egen privatekonomi. Alla pengar vi samlar in på olika sätt går oavkortat till katterna.

Arbetet i katthemmet tar varje dag mellan tre och sex timmar. Vi byter vatten, ger katterna mat, rensar kattlådorna, städar och naturligtvis umgås vi med katterna vilket är mycket viktigt för deras sociala behov. Det blir en hel del kel, lek och bus. Katthemmet omplacerar i regel runt 80-100 katter om året, dock är år 2010 ett undantag pga. branden som inträffade detta år vilket gjorde att vi inte kunde ta emot några nya katter.

Katterna som vi får in kommer oftast från privatpersoner, polisen och de sociala myndigheterna. Många av de katter vi tar hand om är hemlösa och upphittaren har inte kunnat lokalisera någon ägare. Ägaren kanske har avlidit men det kan också handla om katter där ägaren har allergi eller helt enkelt tröttnat på sin katt eller att man av andra speciella skäl inte kan ha kvar den. Ibland får vi in hela kattfamiljer, dvs honkatter med ungar.

Nyåret 2010 kunde ha blivit slutet

På nyårsdagen 2010 inträffade det som är alla katthems- och andra djurägares värsta mardröm. Ca en halvtimme efter att Maritha varit i katthemmet såg de rök och rusade ut för att hjälpa katterna. Hela katthemmet stod i lågor och trots snabba och duktiga insatser av både räddningstjänsten m. fl. gick inte katthemmet att rädda utan brann ner till grunden. Det blev en fasansfull dag för alla inblandade.

Frågan vi alla ställde oss var vad som nu skulle hända. Var detta slutet för Katthemmet Kompis? Det blev mycket svåra tider både för de katter som överlevde och för Maritha och Sonny som förtvivlat letade och försökte fånga in de katter som kommit lösa i samband med branden. Som ett mirakel lyckades man trots allt rädda nästan alla katterna men fyra katter omkom tyvärr och några är ännu saknade.

Ingen hade nog kunnat drömma om den omedelbara och fantastiska respons vi fick från alla djurvänner i nödens läge. Detta gjorde att tankarna på att bygga upp Katthemmet Kompis så smått började gro och sommaren 2011 stod ett nytt Katthemmet Kompis med både gamla och nya hyresgäster. Maritha och Sonny är värda en stor eloge för att de hade både mod och ork nog att ta sig igenom den svåra händelsen och se framåt igen.

Katthemmet under återuppbyggnad
Katthemmet under återuppbyggnad. Katterna bodde under
tiden i Lillstugan, det lilla röda huset till höger i bilden

Läs mer om katthemsbranden 2010 »

Nya Katthemmet Kompis

Sommaren 2011, efter ett och ett halvt års hårt arbete, stod äntligen det nya Katthemmet Kompis färdigt. I mitten av juli flyttade katterna tillbaka in i det återuppbyggda katthemmet. Inne i katthemmet finns sju kattbås som är placerade längs väggarna vilket gör att det blir en öppen plats i mitten.

Det nya Katthemmet Kompis sommaren 2011
Det nya Katthemmet Kompis sommaren 2011
Inne i katthemmet
Inne i katthemmet är båsen placerade längs
väggarna med en öppen yta i mitten

Katthemmet har numera golvvärme för frusna tassar. Golven och en del av väggarna är klädda med klinkers vilket gör det lätt att hålla rent och snyggt. På andra våningen och på den öppna platsen bor de katter som trivs ihop och de har även möjlighet att gå ut i den stora rastgården när de vill (utom på natten).

Den stora rastgården är hela 274 kvm stor men i den finns fem mindre rastgårdar som katterna i kattbåsen kan gå ut i via sina kattluckor. I rastgården finns äppleträd och kraftiga grenar och stammar här och var för att katterna ska kunna aktivera sig. Det finns också trähyllor placerade längs väggarna på olika höjder om de hellre vill ligga och spana eller ta sig en lur.

Rastgården vid ena kortsidan
Rastgården vid ena kortsidan.
Det finns flera mindre rastgårdar i den stora
Katterna uppskattar den stora rastgården
Katterna uppskattar den stora rastgården

Nya katter placeras i karantän

I katthemmet finns också en karantän på 15 kvm med sex platser där alla nya katter placeras vid ankomsten. Det första vi gör är att undersöka den nya katten. Vi kontrollerar att katten inte har ohyra i päls eller skabb i öronen och dess allmänna tillstånd. Avmaskning sker också. Om katten verkar frisk kommer veterinären ut för att vaccinera katten. Därefter följer kastrering och ID-märkning. Skulle det visa sig att katten är sjuk åker vi till djursjukhuset.

Kattungar vaccinerar vi tidigast vid 12 veckors ålder.
Kastrering sker vid 6 mån ålder.

Hur länge katten sitter i karantän beror på om den är frisk eller sjuk men en frisk katt sitter där alltid i minst en månad. Det gör vi mycket för att inkubationstiden för t ex kattsnuva är runt 2-3 veckor.

Katthemmet är en del av den stora byggnaden som även rymmer en gästtoalett, tvättstuga, garage och ett pannrum.

Katthult - tillhör också katthemmet

Sommaren 2010 avled en kvinna sedan en tids sjukdom och hennes högsta önskan var att vi skulle ta hand om hennes katter vilket var betydligt fler än vad vi räknade med. Pga. platsbrist, då vi som bäst höll på att bygga upp det nya katthemmet efter branden, var vi tvungna att hitta en lösning och vår duktiga snickare hjälpte oss att bygga en ny mindre byggnad som fick namnet Katthult. Här finns plats för 24 katter och rastgården är 130 kvm stor med ett äppleträd, stammar och brädor där katterna kan klättra omkring på eller ligga och sova.

Maritha med katterna samlade omkring sig
Maritha i Katthult med arvekatterna samlade omkring sig
Några av arvekatterna i Katthult
Några av arvekatterna i Katthult

Fler djur som bor på katthemmet

Förutom katter bor det även höns och tuppar av lite olika slag. Det finns bland annat Spitehöns, Svensk dvärg och olika korsningshöns som alla värper goda ekologiska ägg.

Sonny driver katthemmet vidare

Maritha drabbades av bröstcancer för ett antal år sedan, frisknade till men cancern kom tillbaka nu i hela kroppen och den 24 januari 2019 orkade hon inte längre och Sonny blev ensam. De hade dock hunnit prata om katthemmets framtid och det bestämdes att Sonny skulle driva Katthemmet Kompis vidare i en mer passiv form, dvs. katthemmet tar inte in fler nya katter och de katter som bor där kommer att få stanna kvar så länge de lever såvida inga nya hem hittas åt dem innan dess.


Relaterade länkar

Fler bilder från Katthemmet Kompis »

Läs mer om hemlösa katter »