Katthemmet Kompis

Skapad: 2019-02-10

Köpa katt av oss

Att leva med katt i sitt hem innebär oftast att man både får sällskap och glädje men det innebär också ett ansvar. Katthemmet är därför noga med att katterna får ett gott hem där man är seriös med sin vilja att ta hand om en katt.

Katten ska ses som en familjemedlem, den ska behandlas väl och få både god omvårdnad och social samvaro med sin nya familj. Katten kan precis som vi människor må dåligt och ha ont men också känna glädje när den blir väl behandlad liksom den kan bli sårad om du skriker eller slår den. En katt är också ett gott sällskap och kan ge tröst om du är ledsen och har en allmän lugnande inverkan på oss människor. Det är alltså bra för hälsan med en katt i huset.

Muffins, Lynx och Sigge fick nya hem via Kompis
Katterna Muffins, Lynx och Sigge är är bara några av alla de
katter som fått nya hem via Katthemmet Kompis

Man ska också vara medveten om att en katt blir runt 15-20 år gammal. Katter (och andra djur) är inget slit och släng som man bara kastar åt sidan när man tröttnat på dem.

Du och katten ska trivas ihop

Precis som vi människor har också katter olika personligheter och när du funderar på att ta hand om en katt i ditt hem är det därför viktigt att katten passar hos er familj och trivs i sitt nya hem. Av den anledningen vill vi att ni kommer hit och besöker katten. Vi är mycket noga med att katten ska placeras i ett bra hem för att få de bästa förutsättningarna till ett bättre liv.

Vi tänker i första hand på kattens bästa.

Kastrering, vaccinering och ID-märkning

De katter man köper av Kompis är alla redan kastrerade, vaccinerade, avmaskade och ID-märkta. Undantag kan vara nyanlända katter eller kattungar som ännu inte uppnått rätt ålder för detta.

Kattungar bör kastreras vid omkring 6 månaders ålder. Köper man en okastrerad kattunge av oss ska man efter kastreringen skicka ett intyg till oss som visar att detta blivit gjort.

Vaccinering är något man ofta gör löpande under kattens liv. Kattungar vaccineras först vid 12 veckors ålder. Vid köpet av katten får ni information av Maritha om när det är dags för nästa vaccinationstillfälle.

Katten bör avmaskas regelbundet under hela dess liv för att undvika maskinfektioner. Avmaskningsmedel finns att köpa på apoteket.
SVA:s rekommendationer om avmaskning av katt »

ID-märkningen är oftast gjord när ni köper katten av oss. Syftet med ID-märkningen är att kunna spåra kattens ägare om katten rymmer eller kommer bort. ID-märkningen görs ofta i örat via en tatuering men man kan också chipmärka katten i nacken och då krävs en speciell scanner för att kontrollera vem som äger den.

Försäkra katten

När ni köpt en katt av oss bör en försäkring tecknas för katten. Vi samarbetar med Agria Djurförsäkring vilket innebär att för varje försäkring ni tecknar hos dem via Kompis ger oss provision.

Kontrakt med nya ägaren

Våra katter är inte gratis och pengarna vi får in behövs för att driva katthemmets verksamhet. Vi vill också öka kattens status i samhället och att ta betalt för katten är ett sätt att göra detta på. Vi skriver också ett kontrakt med den nya ägaren för att försäkra oss om att katten blir väl omhändertagen.

Om det inte fungerar i det nya hemmet

Ibland kan det hända att en katt inte fungerar i ett visst hem och då bör den återgå till katthemmet istället för att flyttas omkring till andra hem vilket kan göra katten otrygg.

Fortsatt kontakt

Vi har också ett önskemål om att fortsätta kontakten med er som tar emot en katt från oss. Det är alltid roligt att höra hur det går för katten i sitt nya hem, hur den mår och utvecklas. Kanske ni kan skriva små berättelser om katten och om ni har möjlighet skicka fotografier, det går bra med både mail och post. Väljer ni att skicka berättelsen via e-post kan ni maila till Carola eller Jenny


Relaterade länkar

Våra omplaceringsavgifter finns här »

Allmänna Råd och Tips »

Kontakta oss här »