Katthemmet Kompis

Skapad: 2019-02-10

Allmänna Tips och Råd

På den här sidan ger vi dig lite allmänna tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på när man vill skaffa katt.

Tänk efter före

Förutom glädjen med en katt i huset innebär det även en del ansvar. Katten behöver mat och sand till kattlådan som behöver hållas ren. För att undvika att katten vässar klorna på möbler och dörrlister kan det vara en god idé att införskaffa en klösbräda och en klätterställning där katten kan sysselsätta sig.

Behöver du åka bort några dagar måste du ordna någon som kan titta till din katt eftersom den inte får lämnas ensam hemma. Alternativt kan man kontakta ett kattpensionat som tar hand om din katt medan du är bortrest.

Man ska också vara medveten om att en katt kan bli runt 15-20 år gammal och du bör tänka efter om det finns plats för en katt i ditt liv även i framtiden och inte bara under ett par år framåt.

Inhandla kattprylar

Innan du åker hem med din katt kan det vara en god idé att först inhandla lite saker som du kommer att behöva och här listar vi några av de saker som är bra att ha hemma. Särskilt innekatten har oftast ett större behov av sysselsättning än en katt som är van vid att få gå ut fritt.

  • Kattmat
  • Kattskålar till mat och vatten
  • Kattlåda och kattsand samt spade
  • Klösbräda (särskilt om det gäller en innekatt)
  • Kattleksaker och klätterställning
  • Kattbädd som många katter trivs bra att sova i
  • Ev. kattsele om du tänkt att gå ut med katten i koppel
  • Avmaskningsmedel
  • Medicinlåda (termometer, bomull, anticeptisk rengöring etc)
  • Fundera över att teckna en kattförsäkring ifall katten blir sjuk
Siri och Zenta i klätterställningen
Här är det kattungarna Siri och Zenta som
leker i klätterställningen på katthemmet

Bor jag i ett kattvänligt område?

Ja det är en fråga man bör ställa sig när man funderar på att skaffa katt. Bor man på landet kan man ofta låta katten gå ut om den vill även om det finns faror i form av trafik och rovdjur. Farorna är dock betydligt större och påträngande inne i samhällen och städer.

Bor man i ett samhälle eller en stad bör man inte släppa ut sin katt fritt eftersom där finns alltför många faror. Den största faran är trafiken och risken att bli överkörd är stor. En annan anledning är att katten kanske gör sina behov i barnens sandlådor och rabatter vilket inte uppskattas av de andra boende och då är det katten som får skulden snarare än ägaren som släppt ut den. I dessa fall är det bättre att låta katten vara innekatt och eventuellt gå ut med den i sele och kanske inhägna balkongen (om det finns en sådan).

Detta är värt att fundera på eftersom det är bättre att redan från början välja en katt som klarar av den typ av boende man har. T ex är det inte säkert att en katt som är van vid att dagligen gå ut fritt klarar av ett liv som innekatt (det går dock att vänja en del men inte alla katter).

Vaccinera regelbundet

Vaccinera din katt Att vaccinera sin katt är något man bör göra löpande under hela kattens liv. Genom att hålla sin katt vaccinerad mot kattsnuva och kattpest kan bespara den mycket lidande, särskilt som kattpest är en mycket fruktad och plågsam sjukdom som dessutom är smittsam. De som drabbas dör i regel och de som klarar sig brukar aldrig bli lika friska som de en gång varit.

Man ska också vara medveten om att även en innekatt kan drabbas av kattpest och snuva eftersom smittan kan överföras genom skor och kläder. Om du besökt någon där denna sjukdom finns ska man byta kläder och tvätta sig noga innan man kelar med sin katt. Katten ska inte kunna komma åt dina kläder utan tvätta upp dem så fort som möjligt.

Kastrera katten

Alla katter som inte används i aveln bör kastreras och anledningen till detta är att förhindra katterna från att föröka sig ännu mer. Om man vill ha en kattunge i sitt hem finns det gott om hemlösa kattungar på landets katt- och djurhem. För varje katt ni köper från ett katt- eller djurhem kan en ny hemlös misse få komma in och räddas till ett bättre liv.

Om din katt är van vid att vara ute finns det alltid möjligheten att den kommer hem dräktig eller om det är en hane, betäcker okastrerade honor som i sin tur föder nya ungar. De i sin tur växer upp och får nya kullar med ungar och så är cirkeln igång... Även om du ger din honkatt P-piller finns möjligheten att hon blir dräktig, t ex om du glömmer bort att ge henne pillret eller om hon inte råkar vara hemma just den dagen hon ska ha det. Dessutom är det mycket större risk för juvertumörer på honkatter som går på P-piller.

Kattungar bör kastreras vid 6 månaders ålder. Kastrerade katter brukar oftast bli lugnare och hålla sig mer hemma. Att en kastrerad katt skulle klara sig sämre i slagsmål med en okastrerad hankatt är bara en myt.

Katten behöver avmaskas

Katter drabbas alltid av mask och behöver avmaskas regelbundet. Värst drabbade är utekatter som fångar möss och fåglar men även innekatter drabbas. Yngre katter får oftast spolmask medan bandmasken ofta ses hos vuxna katter men även vuxna katter kan dock drabbas av spolmask.

Spolmask tillhör rundmaskarna   Bandmask
Till vänster: Spolmask som tillhör gruppen rundmaskar
Till höger: Bandmask som kan "gå i sönder" i mindre bitar

Spolmasken är rund och kan bli väldigt lång. Det är inte ovanligt att en katt kräks upp spolmask. Bandmask är vita och lite mer flata och ses oftast som vita korn i ändan. Tecken på att katten har mask är att de magrar av trots en stor aptit. Ofta blir svansen tunn. Ibland kan man se delar av bandmasken i kattens ända och ibland kan de kräkas upp spolmask. Katten kan även bli trött och slö eftersom masken tar hand om den näring som katten skulle haft.

Avmaskningsmedel kan köpas på apoteket.

Syftet med ID-märkning

Syftet med ID-märkningen är att kunna spåra kattens ägare om katten rymmer eller kommer bort. ID-märkningen görs ofta i örat via en tatuering men man kan också chipmärka katten i nacken men då krävs en speciell scanner för att kontrollera vem som äger den.

Den som hittar en katt som är ID-märkt kan göra en sökning efter ägaren på Internet. I SKK:s ägarregister DjurID.se får du åtkomst till Svenska Kennelklubbens databas där man kan söka efter samtliga hos SKK ägarregistrerade katter och hundar. På Sverak.se, Kattförbundet Sverak, kan man också söka efter ID-märkta katter.

Din katt kan bli sjuk och behöva veterinärvård

Försäkra katten

En katt kan liksom vi människor bli sjuk och behöva veterinärvård. Dessa kostnader kan snabbt växa sig höga, särskilt om kattens måste läggas in några dagar på djursjukhus. En försäkring kan hjälpa dig med dessa kostnader och är en bra investering om olyckan skulle vara framme.

Katthemmet Kompis samarbetar med Agria Djurförsäkring vilket innebär att för varje försäkring ni tecknar hos dem via Kompis ger oss provision.

Försiktighet med mediciner/kemiska preparat och växter

Mediciner avsedda för människor ska ALDRIG ges till din katt. Smärtstillande mediciner som innehåller paracetamol eller acetylsalisylsyra som t ex Alvedon, Panodil, Magnecyl, Treo etc är giftigt för katter. Om din katt är i behov av smärtstillande medel är det bättre att vända sig till veterinären som hjälper dig och katten.

Glykol är också en kemisk vätska som man bör se upp med och förvara på ett sätt där katten inte kommer åt den. Glykol är oerhört giftigt och många katter dör om de dricker det och även om katten ofta kan märka vad som är giftigt gäller detta inte glykol som uppfattas som smakligt.

En del växter och blommor är giftiga för katter och man bör vara försiktig med dessa. Exempel på giftiga krukväxter är bland annat: Prickblad, Amaryllis, Asparagus med bär, Azalea, Fredskalla, High Chaparall, Hyacinter, Pingstliljor, Påskliljor, Rosensköna, Silverkalla, Yuccapalmer, Clivia, Mistel, Murgröna, Korallbär, Kroton, Kattsvans, Stormhatt, Liljekonvalj, Järnek, Buxbom, Fingerborgsblomma m.fl. Även vår älskade julblomma Julstjärnan är giftig. På Giftinformationscentralen finns en utförligare beskrivning över giftiga växter.

Tecken på förgiftning kan vara kräkning, diarré, förlamning, kramper, dregling, andningssvårigheter, apati, smärtor, hosta och darrningar samt förstorade pupiller. En katt kan dock kräka utan att det är tecken på förgiftning liksom att den kan ha diarré om den råkat ata något olämpligt. Katter äter ibland gräs när de behöver kräka upp hårbollar som samlas i magen. Misstänker du att din katt har blivit förgiftad gör du bäst i att kontakta veterinären så fort som möjligt.


Relaterade länkar

Jordbruksverket har en folder som beskriver de djuskyddsbestämmelser som gäller för katter. Ladda ner eller läs PDF-filen här »