Katthemmet Kompis

Uppdaterad: 2015-12-11

Återuppbyggnad 2010-2011

Här berättar vi om tiden efter katthemsbranden då Maritha och Sonny arbetade med att bygga upp sitt älskade katthem igen för att kunna fortsätta arbetet med att hjälpa katter som är hemlösa eller behöver omplaceras.

Först blev det en ny rastgård till katterna

Trots mycket planeringsarbete inför återuppbyggnaden av Katthemmet Kompis måste Maritha och Sonny även tänka på de överlevande katterna och när vädret började bli bättre och varmare behövde katterna få komma ut i friska luften och därför byggdes en provisorisk rastgård i anslutning till Lillstugan som nu var deras tillfälliga hem. Detta uppskattades mycket av katterna som trivdes med att vara ute och värmdes av de första försiktiga solstrålarna efter en lång, kall och snörik vinter.

En ny rastgård i anslutning till Lillstugan
Fortfarande låg snön kvar när man byggde en rastgård
i anslutning till Lillstugan, som nu var de
överlevande katternas nya tillfälliga hem.

Städning, grävning och formsättning

I slutet av mars började man röja och städa upp efter branden. Pga. den kalla och snörika vintern hade det inte kunnat göras tidigare. Arbetar-Kalle, från vår sponsor AB Nybro Gräv & Schakt hjälpte till med röjningsarbetet med sin grävare och därefter jämnades marken till och grunden skulle förberedas. En stor sten som inte lät sig flyttas frivilligt ens med maskinernas hjälp fick sprängas i mindre bitar. Det gick åt flera lass grus för att grunden skulle bli stabil och undvika sättningar. I samband med formsättningen förbereddes VVS-anslutningar och golvvärme. Jo ni läste rätt, det skulle bli golvvärme inne i det nya katthemmet.

Röjningsarbete och förberedelser av nya grunden
I slutet av mars påbörjades röjningsarbetet och därefter följde
arbetet med att jämna till marken, göra formsättning och
förbereda alla anslutningar innan det blev dags att gjuta.

Grunden blev gjuten i slutet av april

I slutet av april kom dagen då den nya plattan skulle gjutas och alla stod spänt på morgonen och väntade ivrigt på att betongbilen skulle anlända med betongen. Allt gick bra och katthemmets egna katt Fläcken märkte in katthemmet genom att sätta sitt tassavtryck i cementen. Den nya byggnaden skulle förutom ett katthem även inrymma ett garage, pannrum, tvättstuga och toalett. Hela byggnaden blev 130 kvm stor varav själva katthemmet och köket är på 80 kvm samt en karantän på 15 kvm.

Regling och takläggning

Så snart betongplattan torkat började man regla upp det nya katthemmet och i början av maj anlände takstolarna. Dessa sattes upp i mitten av maj med hjälp av Maskin-Kalle och Kristoffer med son.

Uppregling av katthemmet
Det gick åt massor av reglar när nya
Katthemmet Kompis skulle byggas

Media uppmärksammade Kompis

Att så många människor engagerade sig i katthemmet efter branden undgick heller inte media som också ville vara med. Maritha har sedan branden ställt upp på den ena intervjun efter den andra och berättat om katthemmet. Det var främst tidningarna Barometern, Östran och Nybro Tidning som besökte katthemmet men även TV4 Sydost blev intresserade och Maritha hamnade i TV.

Senare under 2010 publicerades en artikel i Hemmets Journal. Artikeln handlade om kattvännernas engagemang och varför de valt att stötta katthemmet. I november kom Året Runt på besök och Maritha berättade om branden och om vilken betydelse djuren har för hennes hälsa. Artikeln blev publicerad i slutet av januari 2011.

Maritha på TV4 Kalmar Lokalnyheter

I slutet av maj 2010 hamnade Maritha i TV. Hon berättar om den pågående återuppbyggnaden av Katthemmet Kompis.

Inslaget visades här tidigare men är nu borttaget på TV4

Takläggning och rastgård

Så fort takstolarna var på plats började arbetet med att lägga tak och till sin hjälp hade katthemmet Rune, Stefan, Tobias och Mia. Takläggningen pågick fram till i början av juni, då taket blev täckt men behövde kompletteras med takplåt vilket monterades senare.

Takläggning pågår
Takläggning pågår för fullt

Väggar och panel

I juli började arbetet med att regla upp, isolera och klä in gavlarna på katthemmet. I mitten av augusti var gavlarna och framsidan isolerade och panelbeklädda. Nu började man även att sätta upp väggar invändigt och takplåten monterades på taket. Fönster och dörrar monterades samt alla gipsväggar där spackling pågick för fullt. I slutet av augusti lades golvet till andra våningen där bl a Marithas kontor och lager ska vara.

Maritha står och fryser inne i katthemmet
Maritha står och fryser inne i katthemmet
Jenny i målartagen, hon sattes direkt i arbete när hon besökte katthemmet
Jenny i målartagen, hon sattes i arbete
med en gång när hon besökte katthemmet
Östra gavelsidan har panelbeklätts
Östra gavelsidan har panelbeklätts

I början av september gjordes väggarna klara till pannrummet och inredningen i katthemmet sattes upp. Kattbåsen och karantänen inreddes samt det lilla köket som hör till. I slutet av månaden började man fylla igen alla hål som grävts under byggnationen. Fler innerväggar monterades upp, mer målningsarbete pågick samt inredningen på andra våningen påbörjades.

I oktober hämtade man hem ett klätterträd från ett gammalt träd i skogen. Klätterträdet blev placerat i den blivande uterastgården. Alla fönster blev isolerade och fönsterfoderna blev uppsatta.

Arbetet med återuppbyggnaden pågick hela sommaren och hösten 2010
Arbetet med återuppbyggnaden pågick
under hela sommaren och hösten 2010

Katthult - det lilla katthemmet

Sommaren 2010 var det en kvinna som avled vars högsta önskan var att Katthemmet Kompis skulle ta hand om hennes katter när hon gick bort. Detta blev ingen lätt sak för katthemmet att ta ställning till men Maritha och Sonny gjorde vad de kunde och tog hand om de många katterna och placerade dem tillfälligt i loppishuset medan man började bygga ännu ett litet mindre katthem där dessa katter skulle bo när det var klart. Detta lilla katthem döptes till Katthult.

Här snickras det för fullt inne i Katthult
Här snickras det för fullt inne i Katthult
Katthult byggdes upp sommaren 2010
Katthult byggdes upp sommaren 2010 för att hjälpa ett antal
katter som vi hjälpte då en kvinna avled. Hennes sista önskan
var att vi skulle ta hand om hennes katter.

Den 21 december 2010 stod Katthult färdigt och arvekatterna, som vi kallar dem, kunde äntligen lämna loppishuset och flytta in i ett fräscht och trevligt litet katthem.

För övrigt hände det inte så mycket med bygget under december men Maritha och hennes medhjälpare var istället aktiva på kattens dag och deltog på flera olika julmarknader där de i vanlig ordning sålde kattprylar, tröjor, glaskatter, hembakat, m.m.

2011 - Året då Kompis fick sitt katthem tillbaka

Året 2010 övergick i 2011 och i mitten av januari hade man satt klinkers i alla kattbåsen och på väggarna samt målat och satt upp grindar.

Rastgårdarna inhägnades

Rastgårdarna sattes upp i maj, både till Katthult och till det nya katthemmet och Kattliv kom på besök i juni för att intervjua Maritha inför en artikel som skulle komma ut i deras tidning i höst. Vattnet kopplades in under juli och den 12 juli kom TV4 Kalmar lokalnyheter på besök för att filma när katterna äntligen kunde flytta in i sitt nya katthem. Maritha och Sonny hade byggt en nättunnel mellan Lillstugan och deras nya rastgård för att de själva skulle kunna gå över i sin egen takt. En del katter var nyfikna och tyckte det var spännande medan andra var lite smått rädda och försiktiga.

Den stora rastgården blev klar i början av sommaren 2011
Den stora rastgården blev klar i början av sommaren 2011
Katterna flyttade tillbaka in i det nya Katthemmet Kompis den 12/7
Katterna flyttade tillbaka in i det nya Katthemmet Kompis
den 12/7. Tassie tog täten in i nya katthemmet
tätt följd av Spöklaban och Doris.

TV4 Kalmar Lokalnyheter på besök

Maritha berättar om återuppbyggnaden av Katthemmet Kompis och vi får se katterna flytta in i sitt nya fina katthem.

Inslaget visades här tidigare men är nu borttaget på TV4

I slutet av juli var katthemmet färdigt så när som på några detaljer. Katthemmet är mycket välplanerat, modernt och fräscht. Kattbåsen är placerade längs väggarna med en större yta i mitten vilket gör att de kan se varandra. I kattbåsen finns små liggplatser och där kan de ligga och spana på varandra eller sova om de så vill. På andra våningen bor katter som är vana vid att vara tillsammans och de kan gå nerför trappan och ut i den stora rastgården. I den stora rastgården finns ett antal mindre rastgårdar i anslutning till kattbåsen.

Så här ser det ut inne i det färdigbyggda katthemmet
Så här ser det ut inne i färdigbyggda katthemmet

Invigning - 30 juli 2011

Den 30/7 2011 blev det äntligen dags för invigning av det återuppbyggda Katthemmet Kompis. Vi hade hoppats att många ville komma men ändå kom mellan 300-400 besökare vilket var betydligt fler än vi hade förväntat oss.

Det blev en mycket trevlig och gemytlig dag med marknadsstämning där man kunde handla kattprylar, hembakat, tröjor, blommor, smycken och mycket mer. Mycket av det som såldes är saker som gjorts för hand av engagerade kattvänner, t ex handmålat, stickat och virkat och det är verkligen mycket fina saker man tillverkat. Om man blev hungrig kunde man äta en bit mat på Café Kompis bestående av smörgås, våfflor, korv med bröd eller en kaka med kaffe om man hellre var sugen på fika.

Invigningen blev en riktig succé
Många intresserade kattvänner trotsade det dåliga
vädret och dagen blev en riktig succé.
Tålmodigt stod folk och köade
Tålmodigt stod folk och köade för att komma in och
titta i det nya Katthemmet Kompis

Populärast var utan tvekan det nya katthemmet. Trots dåligt väder med regn stod människor hela dagen i kö för att komma in och titta sig omkring. Maritha och våra två medarbetare Lotta och Katarina hade fullt upp med att visa de nyfikna besökarna runt i katthemmet och pga. att katterna inte var vana vid så många människor samtidigt släpptes bara ett fåtal in i katthemmet åt gången.

Många av besökarna hade med sig gåvor till katthemmet bestående av jättefina tavlor, en handmålad postlåda, kattleksaker, kattmat, kattsand, klätterträd, smideskatter, kattbäddar och mycket mer. Totalt fick katthemmet in 31 000 kr i penninggåvor varav Sören, en katt som tidigare bodde på Kompis, under sommaren hade charmat till sig 7 000 kr i klappengar på olika marknader. Dessa pengar skänkte han tillsammans med sin matte Nalle till Katthemmet Kompis.

Några av presenterna som Katthemmet Kompis fick på invigningen
Några av presenterna som Katthemmet Kompis
fick på invigningen. Överst en fin Kompis-skylt
och till vänster blommor. Till höger ser vi bland annat
den jättefina tavlan som målats av konstnärinnan
Annelie Petersson samt den fina handmålade
postlådan, kattmat, sand och mycket mer.

En stor dag för Katthemmet Kompis

Dagen för invigningen blev en stor dag för Katthemmet Kompis - en dag av glädje - en dag vi alltid kommer att fira varje år.

Filmklipp från invigningen

Bildspelet har gjorts av signaturen "sorpingskatterna" alias Max och Måns på youtube och klippet har tagits i samband med invigningen.TACK!

Slutligen vill vi tacka ALLA som på något vis stöttade Katthemmet Kompis efter branden. Utan er hjälp hade vi aldrig kunnat bygga upp katthemmet igen och fortsätta vår verksamhet med att hjälpa katter i nöd.

Kram från Marita, Sonny och alla medarbetare på Katthemmet Kompis


Relaterade länkar

Återuppbyggnaden i bilder »

Artikel om invigningen på Hittekatter i fokus »

Läs om branden som ödelade katthemmet 2010 »