Katthemmet Kompis

Skapad: 2019-02-10

Hemlösa katter

Problemet med hemlösa katter i vårt land är stort och orsaken är alltid människans. Uppskattningsvis finns det runt 100 000 hemlösa katter i Sverige och varje år överges 1000-tals katter av sina ägare.

Alla som driver ett katt- eller djurhem arbetar för att hjälpa så många av dessa katter som möjligt men för att kunna hjälpa dem alla skulle det behöva betydligt fler katthem än vad som finns. Oftast får vi som driver katthemmen heller inget stöd av vare sig kommunerna eller staten utan är istället helt beroende av alla kattvänners gåvor och frivilliga kattälskare som ideellt hjälper till med skötsel och annat på katthemmen.

Hos vissa människor har katten fått ett orättvist dåligt rykte på grund av det stora antalet hemlösa katter som lever ute, ofta i hela kolonier, utan att någon bryr sig om eller tar hand om dem. Katterna gör vad de kan för att leta mat och skydd och söker sig därför till människans närhet. Sina behov gör dem ibland i barnens sandlåder eller i rabatterna då det ligger i kattens natur att göra sina behov i mjuk sand eller jord men detta retar upp människan ännu mer och vill ha bort katten till varje pris.

Hemlösa katter är ofta väldigt hungriga
Tänk på att hemlösa katter ofta är väldigt hungriga och
söker sig till därför till människans närhet för att hitta mat

Istället för att skylla på katten och behandla den illa, borde man se till ägaren, för hur det än är har det alltid funnits en ägare som valt att strunta i sin katt. Oftast är dessa katter som dumpats av sina ägare, okastrerade och ovaccinerade. Det gör att de bara förökar sig ännu mer och vi får fler hemlösa katter, många även skygga då de aldrig träffat en vänlig människa. Man ska också ha i åtanke att en katthona kan få omkring 120 ungar under sin levnadstid och tänker man då att runt hälften av de kattungar som överlever blir honor som i sin tur föder nya ungar... Katterna hamnar i en mycket svår situation utan någon som bryr sig om dem förutom när oförstående människor skriker efter dem eller jagar bort dem. Genom att katterna är ovaccinerade ökar risken även för sjukdomar som kattsnuva och kattpest men även andra sjukdomar.

Vi hoppas att det ska komma en lag som säger att alla katter som inte ska användas i avel måste kastreras. Det finns vissa människor som tycker det är hemskt att kastrera en katt och beröva dem sitt sexuella känsloliv. Katten lider dock ingenting av att bli kastrerad och istället för att låta den få ungar gång på gång gör man alltså katten en stor tjänst när man förhindrar detta. Dessutom blir katten oftast lugnare och håller sig mer hemma.

Köp inte 1-kronors katter

Det är alltså helt och hållet människans brist på ansvar som orsakat att det finns så många hemlösa katter. Därför är det viktigt att tänka efter innan man skaffar en katt i familjen och detta är en av anledningarna till att man ska ta betalt för katten för att höja dess värde och status. Så länge man kan få tag på en katt för 1 kr vilket man ibland ser i annonser och så länge människan inte tar sitt ansvar kommer problemet med hemlösa katter alltid att finnas kvar.

När du vill skaffa dig en ny katt i ditt liv kan du därför göra en viss skillnad om du väljer en hemlös katt från antingen Katthemmet Kompis eller från något annat katt- eller djurhem.

Vad gör man om man hittar en hemlös kisse?

  • Om katten är tam är det första du ska göra att kontrollera om katten är ID-märkt i örat. ID-märkning kan du göra på DjurID.se, som är Svenska Kennelklubbens Ägarregister samt på Kattförbundet Sverak.se, Sveriges Kattklubbars Riksförbund. Katten kan ev. vara chipmärkt i nacken och då behövs en avläsare vilket finns hos veterinär och polis samt en del katthem (dock inte hos oss).
  • Om du inte hittar ägaren kan du ringa Polisen och fråga om de har fått in någon anmälan över en bortsprungen katt som matchar beskrivningen av din hittekatt. Om inte kan du själv anmäla katten som upphittad. Fråga gärna runt även på djurklinikerna om de fått in någon anmälan.
  • Ta ett foto av katten och sätt upp lappar på allmänna platser som t ex affärernas anslagstavlor, hos veterinären etc men fråga gärna först att det är OK att du gör det. Du kan också annonsera på många kattsajter över upphittade och bortsprungna katter. Ett annat sätt är att försöka förmå din lokaltidning att skriva en artikel om den upphittade katten.
  • Hör ingen av sig kan du fråga runt på landets olika katthem, börja med något som ligger nära där du bor. Ofta är det dock fullbelagt eftersom det finns fler övergivna katter än vad det finns plats för. Därför får du vara beredd på att katten kan få stå på kö tills det blir ledigt. Kanske kan du mata den under tiden och se till att den har det varmt. Är det kallt ute är det bra om du kan ordna någon form av låda, gärna av frigolit eftersom det även isolerar, och lägga in filtar. Givetvis behöver man kontrollera att mat och vatten inte fryser.
  • Är katten skygg och drar sig undan dig behöver du låna en kattfälla för att fånga in den. Men när du ska göra det måste du se till att först ha ett hem ordnat för den, kanske hos dig eller om du ordnat det på annat sätt. Under tiden är det viktigt att katten får mat, vatten och värme. Kom också ihåg att även en tamkatt som normalt är kelig kan vara försiktig inför människor den inte känner. Efter en längre tids utevistelse utan kontakt med människor kan också göra katten allt skyggare.

    Kom också ihåg att även en skygg katt går att få tam. Det krävs dock mycket tid och tålamod och man måste låta katten få vänja sig vid dig och sitt nya boende i sin egen takt.
Våra hjärtan klappar för hemlösa katter

Våra hjärtan ömmar för hemlösa, övergivna och vanvårdade katter.


Relaterade länkar

Hittekatter i fokus kan du läsa mycket mer om hemlösa katter och få fler tips och råd.

Kattpolisen i fokus finns efterlysningar över bortsprungna och upphittade katter.

Kattstatus kan du läsa mycket mer om vikten av att kastrera, vaccinera, försäkra och ID-märka sina katter. Du får också råd om vad du behöver tänka på inför kattköpet, hälsoråd och mycket mycket mer.