Katthemmet Kompis

Uppdaterad: 2012-01-16

Så här gick det för Simba i nya hemmet

Simba var en av "Arvekatterna" som vi kallade dem. Han tillhörde en grupp katter vi tog in då en kvinna gick bort och hennes största önskan var att Kompis skulle ta hand om hennes katter. Simba fick ett nytt hem på Öland hösten 2011 och här berättar hans nya ägare om deras första tid tillsammans.

Hälsningen är skriven av: Thorsten, Sigun och Niklas

Här kommer en liten lägesrapport om och från den praktfulla rödtabbyn Simba som nu har flyttat sina bopålar från katthemmet till Musslevägen i Färjestaden.

Simba är en riktig "tolvtaggare" i kattvärlden, en genomsnäll myskatt som dock ännu så länge, efter bara tio dagar hos oss, går försiktigt fram. På dagarna bor han mest under våra sängar i sovrummet. Han anser dock att kycklingfilé, Sheba lax och köttfärs är oemotståndligt och kan då lockas ut från sitt trygga krypin. Därför tror vi att han egentligen är en förklädd eremitkräfta.

Simba medan han bodde på Katthemmet Kompis
Simba medan han bodde på Katthemmet Kompis

På kvällen kommer han dock fram och går sina vändor i huset. Mest sitter han i ett fönster i vardagsrummet och spanar på nattlivet kring fågelbordet. Då är han tryggare, går på lådan och knaprar hårdisar på sin ordinarie matplats i köket. Han tillåter också att husse - som också är nattuggla - tassar omkring i huset eller sitter uppe och läser. Simba har en härlig päls och låter sig villigt kammas. Han vältrar sig då i vällust. Men han vill ännu helst inte bli upplyft och buren. Det får vänta.

Våra tidigare katter har alltid insett att man vid middagstid bör infinna sig i köket. Det lönar sig att lystra till skramlet av stekpannor och kastruller. Simba har ännu inte fått igång den reflexen, men eftersom vi idag ska steka biffar lär han ändå bli delaktig i kalaset. Låter det som en bortskämd katt ska vi inte protestera.

Lägesrapport från Simbas husse i januari 2012

Han har varit, och är ännu, ganska skygg, men gör hela tiden framsteg. Han har nu vant sig vid att komma ut i köket på morgnarna och få frukost, även när vi är i köket. Han är en typisk "nattuggla" liksom sin husse. Vid halvtolv-snåret kommer han in i vardagsrummet där jag ofta sitter och läser.

Nattetid rör han sig mer otvunget än på dagen, och har valt min fåtölj som favoritplats - när den väl blir ledig. Där är han så fort jag har gått och lagt mig, men har tycker också om att sitta och titta ut genom fönstret. Han har nu också börjat leka! Vi kan vakna av att han far omkring som en raket och jagar småsaker på golvet i vardagsrummet. Det tyder på ökad trygghet.

Simba i sitt nya hem på Öland
Simba i sitt nya hem på Öland

Vi ser att han egentligen bara är rädd för människor som rör sig, och i synnerhet fötter. Det kan vara dåliga erfarenheter från tidigare som i regel sitter djupt hos katter. Ljud från diskmaskin, tvättmaskin och annat verkar han dock vara helt orädd för, liksom om man tänder och släcker lysen. Vi tror att han har möjligheter att utvecklas till en helt trygg katt, men det kommer nog att ta sin tid.

Simba har ett fantastiskt, kattlikt rörelseschema och är otroligt vig. Han är härligt stor och präktig när han vecklar ut sig i hela sin längd i vår gemensamma favoritfåtölj. Jag ska ta en bild på honom där när han är lite tryggare. Han är dock redan med i min kalender som "januarikatt". Bilden togs i december och han tyckte att fotografen såg misstänkt ut...

Bästa hälsningar från Thorsten, Sigun, Niklas och Simba i Färjestaden