Katthemmet Kompis

Uppdaterad: 2015-12-15

Katthemsbranden 2010

Det blev en mycket tragisk inledning på det nya året 2010 när Katthemmet Kompis brann ner till grunden mitt på nyårsdagens eftermiddag.

Trots starka insatser från Räddningstjänsten, Maritha och Sonny m.fl gick inte byggnaden att rädda men omkring hälften av katterna lyckades man bära in i parets gäststuga, "Lillstugan". En del katter lyckades dessutom ta sig ut själva via kattluckorna och sprang till skogs tack vare att man rev nätet i rastgårdarna.

Katthemmet Kompis brinner 2010-01-01
Branden som ödelade Katthemmet Kompis 2010-01-01

Chock och förtvivlan

Maritha och Sonny blev naturligtvis helt förtvivlade och chockade av händelsen och till en början visste man inte hur många och vilka katter som klarat sig. De hade själva byggt upp och inrett sitt katthem och detta var deras livsverk som de lagt ner hela sin själ i och fick se försvinna i lågor. Lillstugan intill som egentligen är en gäststuga blev nu istället de överlevande katternas nya hem för en längre tid framöver (1,5 år).

Alla vi som jobbar med katthemmet på olika vis blev naturligtvis också chockade och förtvivlade över det som hänt. Våra tankar gick genast till Maritha, Sonny och katterna. Hur många hade klarat sig och hur många hade dött i lågorna? Men inga säkra svar kunde ges och det tog nog ett par dagar innan vi fick namnen på de katter som hade räddats in till Lillstugan. Vilka katter som hunnit rädda sig ut till skogen och vilka som inte hade klarat sig visste vi inte.

En efter en lyckades vi fånga in katterna

Man ska komma ihåg att när detta hände var det full vinter med mycket snö och kyla ute, alltså inget idealiskt väder för katter som inte var vana vid att vistas utomhus dygnet runt. Oron var alltså stor över om man skulle lyckas hitta och fånga in de katter som man visste fanns i närheten. Vi hade ingen aning om hur svåra skador de hade och i vilken psykisk kondition de var i och dessutom ville vi förhindra att de som lyckats rädda sig ut istället skulle dö av köld, matbrist eller utmattning.

En av kattfällorna som vi placerade ut efter branden
En av fällorna som placerades ut när vi
försökte fånga in de skrämda katterna

Kattspår var synliga i snön och fällor placerades ut. Det tog några veckor men till sist lyckades Maritha och Sonny att fånga in de överlevande katterna en efter en. Katterna var mer eller mindre chockade, uttorkade, nerkylda, blöta och trötta och några hade skador efter branden. Vi minns bland annat den maffiga gula Jussi vars tassar blev brandskadade och fick hålla sig i stillhet några veckor. Den vackra grå och långhåriga Robinson fick sina öron brända och har idag ärr efter sin skada. Många av katterna var rädda och ville vara i fred.

Jussi som överlevde katthemsbranden 2010
Jussi som överlevde branden har här fått komma in i värmen
igen. Han fick brandskador på alla sina fyra tassar
men de är nu läkta sedan länge och han mår fint igen.

Katterna fick hjälp och undersöktes våra duktiga och hjälpsamma veterinärer som behandlade dem och några av katterna fick stanna kvar en tid hos veterinären tills de var redo att åka hem igen till Marithas vårdande händer. Trots den hemska upplevelse katterna var med om hämtade sig ganska väl med tiden tack vare mycket kel och gos. Mot alla odds visade det sig sedan att nästan alla katterna hade överlevt branden men den 31 mars blev en sorgens dag då Maritha hittade kvarlevorna efter tre katter. Fortfarande saknas sex katter. Om de lever och har flyttat eller om de omkom i branden vet vi inte men sorgen och saknaden efter dem bär vi med oss varje dag.

Stor respons från allmänheten, andra katthem och företag

I branden försvann även hela matförrådet, mediciner, sand och andra saker. Med tanke på att så många katter överlevde var Katthemmet Kompis i akut behov av inte bara mat utan allt annat som behövs för att ta hand om katter. Vad vi inte hade förväntat oss var det stora gensvar vi möttes av när allmänheten fick kännedom om vad som hänt.

Omedelbart efter branden startades en landsomfattande hjälpverksamhet som vi aldrig kunnat drömma om då vi ödmjukt gick ut på hemsidan och bloggen och berättade om vad som hänt. Tack vare det fantastiska stöd som vi fick från alla möjliga håll fanns det kattmat, sand, transportburar, leksaker, bäddar och mycket mer av saker som behövs för att driva ett katthem. Människor hjälptes åt att samordna transporter från olika håll med saker som hade samlats in av engagerade människor. Vem minns inte t ex Sofias och Mias sköna kattbäddar, som de sydde och sålde för att stödja Kompis. Det fanns engagerade veterinärer som arbetade gratis eller gav kraftig rabatt i sin vilja att hjälpa katterna och naturligtvis även för att stötta Maritha och Sonny. Man ordnade insamlingar, auktioner och Tradera-auktioner där intäkterna skänktes till Kompis och vår gästbok och blogg liksom våra mailboxar var fulla av tröstande ord från engagerade kattälskare. På Hittekatter i fokus berättade man också om vad som hänt och där blev det mycket diskussioner kring katterna och hjälpverksamheten för att stötta Kompis.

Kreativa kattvänner tillverkade saker för att stötta Katthemmet Kompis
Några exempel på saker som duktiga kreativa kattvänner
tillverkade och antingen skänkte eller sålde för att stötta
Katthemmet Kompis efter branden.

Skulle det bli en ny framtid för Katthemmet Kompis?

Frågan vi alla ställde oss när detta hänt var vad som nu skulle hända med Katthemmet Kompis. Skulle man ha råd och framför allt, skulle man orka med att bygga upp det igen? Maritha och Sonny är två helt vanliga människor och när deras livsverk försvann hade man först inga tankar på att bygga upp katthemmet igen. Dels för att man absolut inte ville vara med om en sådan här sak igen men också för att det skulle kosta mycket att bygga upp det igen.

Efterhand som veckorna passerade växte antalet penninggåvor och med tanke på att så många katter överlevt tändes ett litet hopp om att man kanske ändå kunde återuppbygga Katthemmet Kompis. Maritha visste att det alltid skulle finnas fler katter där ute som skulle behöva hjälp och snart var ritningsarbetet i full gång trots den långa vinterns bistra kyla. Bygglovet blev beviljat i mars och nu väntade man bara på att våren skulle komma och smälta bort snön och ge oss alla lite solvärme.

Okänd brandorsak

Vad som orsakade branden vet vi inte. Det gjordes en förundersökning men den lades ner då man inte hade någon orsak att misstänka något brott bakom det hela.

Tack

Vi tackar alla som på olika vis stöttade Katthemmet Kompis efter branden. Utan er hade vi aldrig kunnat börja bygga upp katthemmet igen och möjlighet att hjälpa fler katter.


Relaterade länkar

Bilder från och efter branden 2010 »

Läs om återuppbyggnaden här »