Kattungar

Visste du att kattungar föds både blinda och döva? Det är faktiskt sant! Det är inte förrän slutet av vecka 2 då kattungar börjar sakta men säkert öppna upp sina ögon och börjar få lite hörsel. Men även fast kattungarna föds blinda och döva så föds de med ett riktigt starkt luktsinne så de kan börja navigera med hjälp av sin nos. Dock så behöver inte kattungarna använda sitt luktsinne så mycket då kattungarna till början bara ligger och sover och diar sin kattmamma.

Kattunge

Det är inte förrän dag två då kattungarna börjar trampa runt för att hitta sin mammas spenar. Visste du att varje kattunge har sin egen spene? Det vill säga ingen annan kattunge använder samma spene som någon annan kattunge använder.

Viktigt att tänka på nyfödda kattungar?

Här är några riktigt vikta tips till dig som har fått kattungar. Dessa tips bör följas noga!

Om kattungen råkar kissa eller bajsa så är det riktigt viktigt att du inte trycker ner kattungens nos i urinet eller bajset för att visa att kattungen har gjort fel. Nej, utan det du ska göra är att göra riktigt rent efter kattungen, annars kan kattungen uppfatta det hela som en toalett. Tro mig, det vill du verkligen inte!

Kattungen bör verkligen inte lämna kattmamman förrän kattungen är 12 veckor gammal. Om man tar bort kattungen tidigare så kan det uppstå framtida problem som t.ex att katten börjar suga på saker.

Det är normalt att kattmamman börjar dra sig tillbaka runt 6:e till 8:e veckan då kattungarna börjar bli livligare och livligare.

Kattungens utveckling

Kattungens utveckling från v.1 till v.12

Dag 1

Viktigt – Om en kattunge skriker mycket, mer än de andra kattungarna, så bör du hålla ett öga på den kattungen. En hälsosam kattunge gör inget annat än sover och äter som vi tidigare har tagit upp i denna artikel.

Dag 2

Om det uppstår bråk mellan kattungarna under anda dagen så bör du inte vara orolig. Det uppstår ofta bråk mellan kattungar i början.

Vecka 1 till vecka 2

Vikten på kattungen bör ha fördubblats till den sjunde dagen och ögonen bör ha öppnats helt och hållet under eller i slutet av vecka 2.

Vecka 3

Under vecka 3 så börjar ditt arbete på riktigt. Då ska kattungarna börja använda kattlådan för första gången. Viktigt att tänka på då är att kattlådan du kommer använda åt kattungarna har en låg kant så de kommer upp för att göra sina behov.

Vecka 5

Under vecka 5 av kattungarnas liv så kan du börja ge kattungen riktigt noga mosad kattmat som komplement till vällingen. Det är inte förrän vecka 6 till vecka 8 kattungar kan börja äta vanlig kattmat.

Vecka 12

Nu är kattungarna så gamla så att de kan säljas och det är även nu kattungen ska ha sin första vaccinationsspruta som kan utföras hos en lokal veterinär.

Mer information?

Vill du ha mer information om hur kattens utveckling går till som och var du mer behöver tänka på? Läs då genom alla sidorna här om kattens utveckling.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *